neděle 31. května 2015

Milí čtenáři aneb Úvodník na vysvětlenou

Milí čtenáři,
vítejte na blogovém zpravodaji Šrámkova Písku. Že jde o zpravodaj blogový, si zaslouží pár řádek na vysvětlenou. Na základě podnětu, který zazněl na podzimní odborné radě pro experimentující divadlo, jsme se s Alenou Crhovou rozhodli sami tak trochu zaexperimentovat a přesunout se s psaním o píseckém dění do virtuálního prostoru.

Na první pohled se to může jevit jako zásadní změna, ale netřeba propadat panice. Šrámkův Písek je krátká přehlídka, ze srovnatelných akcí vůbec nejkratší, a v posledních letech v něm tiskem vycházela dvě čísla zpravodaje (jedno v pátek na uvítanou, jedno v sobotu) a to třetí už potom jen elektronicky. O to první, uvítací tištěné číslo jsme vás ani sebe nepřipravili, naopak jsme ho dokonce podstatně nafoukli do takřka magazínových rozměrů a po celý festival si v něm můžete číst rozhovory a další materiály k jednotlivým představením. (Přečíst si ho můžete tady.)

Internetová podoba zpravodaje by potom měla umožnit něco, co přinejmenším loňský zpravodaj příliš nepřinášel: kritické, nebo, chcete-li, reflektivní, nebo, chcete-li, úvahové psaní o divadle. Forma blogu umožňuje diskutovat a potkávat se nad texty (a potažmo i inscenacemi) libovolně dlouho po skončení festivalu, takže je možné dočíst i doříct si to, na co v průběhu festivalu nebyl čas. (Nemusím asi dodávat, že na tak v dobrém slova smyslu hektické přehlídce, jakou Šrámkův Písek byl a doufejme i bude, toho času není vůbec nazbyt.)

Nepočítáme samozřejmě s tím, že máte všichni s sebou počítače a chytré telefony: pro ty z vás, kteří budou dychtiví četby a nebudou se moci na blog připojit, budou vytištěné verze jednotlivých textů k dispozici vždy přinejmenším v Divadle Pod čarou.

Krok od tisku není v žádném případě úsporným opatřením, je skutečně pokusem vymyslet, jak by psaní o festivalu v rámci festivalu mohlo co nejsmysluplněji fungovat. A není to krok definitivní. Ať už se vám ten náš nápad zamlouvá anebo ne, budeme rádi, když nám dáte vědět na níže uvedených kontaktech. Tam se budeme těšit i na vaše další přání, připomínky a hlavně příspěvky o čemkoliv, které rádi uveřejníme. A budete-li mít nutkavou touhu něco nám v průběhu přehlídky honem rychle napsat nebudete-li mít k dispozici vlastní techniku, zavolejte, zkusíme vám nějaký počítač, laptop či psací stroj vyšetřit. Zkrátka a dobře, my jsme tu pro vás - a na vás naopak záleží, jak bude náš-váš zpravodaj fungovat. My s vámi, vy s námi, a tak - však to znáte.

Inspirativní čtení přeje

Michal Zahálka

Žádné komentáře:

Okomentovat