čtvrtek 12. července 2018

Šrámkův Písek vnadí na S.M.A.D. Díl druhý: P. K.



Příjemné čtvrteční rozjímání přeji Vám všem, a opět Vás vítám u našeho seriálu, jenž představuje klíčové vůdčí osobnosti letošního SMADu, neboli divadelních dílen Šrámkova Písku. V Šumperku. Pojďme si v úvodu opět připomenout termín konání akce té milené:

17.–26. srpna 2018


Mužem, jemuž je zasvěcen díl druhý, je proslulý divadelní režisér, direktor, pedagog a vládce nočních splavů, pan Petr Kracik!



Rodák z Trutnova se nestal vlekařem, vůdcem psího spřežení, ani jiným horalem, ale v letech 1980 až 1986 vystudoval režii na DAMU, kde absolvoval režií Majakovského Ledové sprchy a Brechtovy Krejcarové opery (dnešní Žebrácká). Následně působil v brněnském Loutkovém divadle Radost, kde proslul mj. inscenacemi Ibsenova Peera Gynta či Moliérova Dona Juana. Po té již svérázného jevištního poetu přivítala samotná Matka měst, v níž nejprve přijal angažmá kmenového režiséra v tehdejším divadle E. F. Buriana (dnešní divadlo Archa), aby posléze vyslyšel vábení Divadla pod Palmovkou, kde se po krátké době stal uměleckým šéfem, a v letech 1992 - 2014 byl rovněž jeho ředitelem. Kromě své domovské scény režíroval mj. v Divadle na Vinohradech, pražském Národním divadle, Městském divadle Brno či Východočeském divadle Pardubice. 

 V současné době působí na volné noze, a rovněž předává své bohaté životní zkušenosti coby lektor, či porotce na soutěžních přehlídkách amatérského divadla.

Tvůrčí repertoár Petra Kracika disponuje vskutku komplexním spektrem od velkých jevištních pláten až k intimním dramatům, od detailní charakterové činoherní drobnokresby, přes divadlo poezie až k vysoko rozpočtovým produkcím hudebního divadla.

Pro jeho režijní rukopis je charakteristická orientace na jasnou definici dramatické situace, inklinace k pečlivým dramaturgicko-režijním koncepcím, a citlivé vedení herců, to vše v úzké souvislosti s aplikací moderních divadelních trendů i jevištních technologií. 

Petr Kracik se jako lektor účastnil už jedné z prvních šumperských dílen, a po žhavé intervenci poloviny vůdčího tandemu SMAD Aleny Crhové, se po více než dvaceti letech rozhodl pro svůj comeback. A protože pro Šumperk okamžitě zahořel staronovou náklonností, vrací se i letos. Svou dílnu budoucí Vám slovy svými představuje právě teď:


Třída K (30+) – HRANÍ PODLE KUCHAŘKY

"Toto cvičení volně navazuje na loňskou aplikaci principu "divadelní Photoshop", ve kterém účastníci zpracovávali jednotlivé vrstvy dramatické situace se zvláštním zřetelem na fyzické a slovní jednání dramatické postavy. Poměrně známé cvičení Hraní podle kuchařky, které většinou sleduje rozvíjení hercovy fantazie, kdy herec přes zástupný text kuchařského receptu se snaží sdělit vnitřní život zvolené postavy. Cílem je zapomenout na kontext receptu a vnímat vnitřní život postavy. My si to ještě zpestříme tím, že nebudeme sledovat jen vnitřní příběh postavy, ale budeme rozvíjet i notoricky známé světové či české dramatické situace z filmu či divadelních her. Při této příležitosti se pocvičíme i v jednotlivých žánrech. Nevylučuji, že vytvoříme i originální příběh. Výhodou je, že budeme pracovat jen s jednoduchým textem receptu, který zašlu před začátkem kurzu. Ten bude vycházet ze známé staročeské rybí kuchařky."

Třída je určena pro účastníky od 30 let. Leč opět zde není potřeba strachu: i pokud je Vám výrazně méně, dá se Vaše účast v dílně domluvit.

Nezapomeňte:

Co S.M.A.D. 2018 nabízí?

- osm dní intenzivní práce pod vedením lektora z řad divadelních profesionálů.
- zaměření na praktické využití zkušeností v další práci ve vlastních souborech.
- možnost osobního rozvoje.
- otevření okrajovým divadelním oborům.
- směřování k závěrečné prezentaci.
- rodinnou atmosféru.
- česko-slovenský kontext.
- specifické prostředí města Šumperka.
- práci v prostorách šumperského divadla a exteriérech města.

KURZOVNÉ: 

2 700 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže v postelích a s určitou mírou soukromí – 3–4 osoby na pokoji) – doprava a strava za vlastní.
1 600 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže ve spacáku a na vlastní karimatce) – doprava a strava na vlastní náklady. Jen po ústní dohodě s A. C., počet míst je omezen.
1 000 Kč (kurzovné, bez ubytování - vhodné pro místní či ty, kteří mají možnost bydle v Šumperku u známých) - doprava a strava za vlastní. 

Dílnu pořádají NIPOS-ARTAMA a Společnost Amatérské divadlo a svět, z. s., ve spolupráci s Městským divadlem, Střední zdravotnickou školou a MÚ v Šumperku. Projekt se uskuteční s finanční podporou Ministerstva kultury a města Šumperka.

Přihlášku do kurzu naleznete zde:

Vyplněnou přihlášku na SMAD 2018 následně zašlete Aleně Crhové e-mailem na adresu crhova@nipos-mk.cz.

Nejpozději do 31. července 2018

V díle příštím si představíme:


Terezu Volánkovou!

Žádné komentáře:

Okomentovat