pátek 13. července 2018

Šrámkův Písek vnadí na S. M. A. D. Díl třetí: T. V.!



Vzhůru do reje pátečního, i třetího dílu naší lektorské galerie 24. ročníku divadelních dílen Šrámkova Písku, které jsou pod zkratkou S.M.A.D. dlouholetou kulturní ozdobou šumperského léta!

 V dnešním pokračování si představíme ženu, která šumperský genius loci vstřebávala dlouhodobě a (ne)skutečně důkladně: postupně coby frekventantka, pravidelná hostka, účastnice a tvůrkyně doprovodného programu, asistentka lektorky, až k samostatnému vedení dílny, jehož se premiérově chopí právě v letošním roce. 

Dámy a pánové, seznamte se s Terezou Volánkovou!


Tereza je svéráznou herečkou s občasnou režijní a pedagogickou tendencí, vehementními autorskými přesahy, nezaměnitelným jevištním projevem, a specifickým smyslem pro humor. 

Vzešla z umělecky úrodného tvůrčího lůna jihomoravských Rosic. Absolventka herectví KALD DAMU v ročníku Jiřího Havelky, jedna ze zakládajících person divadelního souboru 11:55, hrdý host Činoherního studia v Ústí nad Labem, basistka v kapele Hovada z Ruprechtic a jediná členka dokumentárně-folkové kapely Tereza Volánková.

Co se tedy ze strany Terezy v termínu 17.–26. srpna 2018 do Šumperka chystá?

Třída B – DÍLNA IMPROVIZACE!

Tereza prohlašuje:

Není nic lepšího, než stát na jevišti zcela nepřipraven, přijímat malé dárky náhod, které lze vytěžit, cítit napojení všech spoluhráčů i diváků - kolektivní očekávání toho, co se stane, kam se příběh ještě bude vyvíjet...

Není nic horšího, než stát na jevišti zcela nepřipraven, cítit trapnost okamžiku, kdy se spoluhráči nejsou schopni domluvit a divák se nudí.

Není nic cennějšího, než se naučit balancovat na této tenké hranici a vyvažovat ji ve svůj prospěch.

Čistá improvizace - prostor, kde není připraveno vůbec nic, ale dovoleno je naprosto vše.
Na konci týdne se odehraje představení, které se už rozhodně nikdy nebude opakovat.

Už se těšíte? Vězte tedy, že...

S sebou byste neměli zapomenout vzít si:  hudební nástroje, bizarní předměty, doplňky a části oděvu, ke kterým nemáte příliš velkou citovou vazbu. A před začátkem S.M.A.D. mít ideálně přečtenou knihu Jiřího Havelky Zmrazit čerstvé ovoce.

Několik obligátních informací na závěr dílu:

Co S.M.A.D. 2018 nabízí?

- osm dní intenzivní práce pod vedením lektora z řad divadelních profesionálů.
- zaměření na praktické využití zkušeností v další práci ve vlastních souborech.
- možnost osobního rozvoje.
- otevření okrajovým divadelním oborům.
- směřování k závěrečné prezentaci.
- rodinnou atmosféru.
- česko-slovenský kontext.
- specifické prostředí města Šumperka.
- práci v prostorách šumperského divadla a exteriérech města.

KURZOVNÉ: 

2 700 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže v postelích a s určitou mírou soukromí – 3–4 osoby na pokoji) – doprava a strava za vlastní.
1 600 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže ve spacáku a na vlastní karimatce) – doprava a strava na vlastní náklady. Jen po ústní dohodě s A. C., počet míst je omezen.
1 000 Kč (kurzovné, bez ubytování - vhodné pro místní či ty, kteří mají možnost bydle v Šumperku u známých) - doprava a strava za vlastní. 

Dílnu pořádají NIPOS-ARTAMA a Společnost Amatérské divadlo a svět, z. s., ve spolupráci s Městským divadlem, Střední zdravotnickou školou a MÚ v Šumperku. Projekt se uskuteční s finanční podporou Ministerstva kultury a města Šumperka.

Přihlášku do kurzu naleznete zde:

Vyplněnou přihlášku na SMAD 2018 následně zašlete Aleně Crhové e-mailem na adresu crhova@nipos-mk.cz.

Nejpozději do 31. července 2018

Druhé trojici lektorů a dalším šumperským divočinám bude zasvěcen týden příští. A koho že si to na paškál vezmeme hned v jeho úvodu?


Patrika Lančariče!

Žádné komentáře:

Okomentovat