středa 11. července 2018

Šrámkův Písek vnadí na S.M.A.D. Díl první: J. K.!


Parádní prázdninový den přeji Vám všem, 

a protože červenec již buší svojí druhou třetinu, je na čase zváti Vás na jeden z umělecky-tvůrčích vrcholů měsíce srpna, jímž tradičně nebude nic jiného než:

Dílna Šrámkova Písku – ŠUMPERK 2018!

Datum konání: 17.–26. srpna 2018

Jistěže ano, již pro Vás pilně připravujeme 24. ročník atraktivní dílny pro mladé divadelníky, rovněž rovněž známé pod zkratkou S.M.A.D. Dílna je určena mladým lidem s aktivním zájmem o divadlo ve věku 17-35 let, ale nebojte se: vyjímky směrem nahoru jsou možné, pod 17 let na základě dohody a souhlasu rodičů rovněž.

Ve stručnosti: Co S.M.A.D. 2018 nabízí?

- osm dní intenzivní práce pod vedením lektora z řad divadelních profesionálů.
- zaměření na praktické využití zkušeností v další práci ve vlastních souborech.
- možnost osobního rozvoje.
- otevření okrajovým divadelním oborům.
- směřování k závěrečné prezentaci.
- rodinnou atmosféru.
- česko-slovenský kontext.
- specifické prostředí města Šumperka.
- práci v prostorách šumperského divadla a exteriérech města.

Konkrétně: letošní lektorské menu!

Protože hlavou každé úspěšné dílny je její lektor, v následujícím šestidílném seriálu si letošní leadery i náplně jejich workshopů podrobně představíme. Jako první z losovacího osudí nám vyklouzl…pan Jozef Krasula!  

Charismatický excentrik se vrací do Šumperka! 

Jedna z nejzásadnějších lektorských person posledního šumperského dvacetiletí opět na místě svých někdejších činů! Slovenský režisér, pedagog, prezident slovenského střediska Mezinárodní asociace amatérského divadla AITA/IATA, a také jeden ze strážců duchovního odkazu legendy česko-slovenského divadelnictví, Petera Scherhaufera. Coby neortodoxní divadelní tvůrce a zručný adaptátor původně nedramatických předloh se nejprve profiloval v inscenacích amatérského Divadelného združenie Partizánske, s nimiž dosáhl světového věhlasu, aby si posléze s podobnou razancí podmanil i divadla profesionální, například bratislavskou Arénu, Divadlo J. Palárika Trnava, brněnské Divadlo 7 a půl nebo Městské divadlo Zlín. Vyučuje herectví na Soukromém gymnáziu D. Kardoša v Topolčanech. Jako lektor režie vedl mnoho tvůrčích dílen na Slovensku i v Čechách, áv současné době tvoří a žije především v Bratislavě a v Partizánském. 

Nespornými přednostmi tvůrčího přístupu Jozefa Krasuly je důraz na kolektivní vespolnou souhru, individuální přístup, a smysl pro humor. V jeho režijním rukopisu si intuitivní imaginace podává ruku s ohlasy magického realismu i neokázalou múzičností definice světa.

Program a cíl dílny:

Třída F – SLÁVA. SLÁVA? SLÁVA! – vernisáž interaktivní výstavy ke 100. Výročí založení Československa


Jožo Krasula definuje umělecký záměr své letošní šumperské dílny vlastními slovy takto: „Sto roků spolu, vedle sebe i bez sebe. S námi jsou v tom namočení naši dědové i babičky, rodiče, sourozenci i naše děti. Platí to pro politiky, sportovce, traktoristy, soustružníky, učitele, lékaře, prodavače, kadeřníky i divadelníky. Proto bychom měli zavzpomínat na to dobré i na to zlé, co spolu zažili nejen naši národní hrdinové ale i lotři, vítězové i poražení, naši známí i neznámí. Neznám lepší místo na takovéto vzpomínání, jako je S. M. A. D. v Šumperku. Proto budu rád, pokud se opět dá dohromady kvalitní československá partička, která si toto významné výročí připomene tak, jak se sluší – milým slovem, radostnou písničkou, hezkým tancem nebo krásnými divadelními obrazy."

Komu je dílna určená:

Všem zájemcům a zájemkyním, kteří/které dokážou přispět do připravované výstavy. Vítaní/é jsou herci a herečky, režiséři a režisérky, dramaturgové i dramaturgyně, hudebníci a hudebnice, výtvarníci a výtvarnice, spisovatelé a spisovatelky, tanečníci a tanečnice, akrobati a akrobatky, kuchaři a kuchařky, žongléři a žonglérky, kouzelníci a kouzelnice, vypravěči/čky vtipů či modelové a modelky.

KURZOVNÉ: 
2 700 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže v postelích a s určitou mírou soukromí – 3–4 osoby na pokoji) – doprava a strava za vlastní.
1 600 Kč (kurzovné, ubytování v domově mládeže ve spacáku a na vlastní karimatce) – doprava a strava na vlastní náklady. Jen po ústní dohodě s A. C., počet míst je omezen.
1 000 Kč (kurzovné, bez ubytování - vhodné pro místní či ty, kteří mají možnost bydle v Šumperku u známých) - doprava a strava za vlastní. 

Dílnu pořádají NIPOS-ARTAMA a Společnost Amatérské divadlo a svět, z. s., ve spolupráci s Městským divadlem, Střední zdravotnickou školou a MÚ v Šumperku. Projekt se uskuteční s finanční podporou Ministerstva kultury a města Šumperka.

Přihlášku do kurzu naleznete zde:

Vyplněnou přihlášku na SMAD 2018 následně zašlete Aleně Crhové e-mailem na adresu crhova@nipos-mk.cz.

Nejpozději do 31. července 2018

V díle příštím si představíme:


Petra Kracika.



Žádné komentáře:

Okomentovat