pondělí 7. května 2018

na programu: Antonín Puchmajer D. S.: Rösnerovo oko aneb Nutkání souložit se sochami

Pochytil jsem: „pseudovědecká konference“; „duchovní nepořádek používající k vlastnímu uspořádání neoficiální paradigmata“; „dostatek chlebíčků a jiných pokrmů“ „bordel v jídle ilustruje bordel ve všem“.


[A viděl jsem v Turnově; ale věřím, že v Písku to bude zase jiné, divadlo má být pokaždé jiné, takže na tom, co jsem viděl, nechci stavět.]

Jsem zvědav, co s tím bude mít společného Rösner, a co ty sochy.

Mé nedočkavé otázky (a žádná odpověď na ně není špatně):

Přeneseme se za rámec intelektuální stand-up (nebo sit-down) show? A máme se za něj vůbec přenést, nebo se máme raději rochnit v něm? Budou nás tvůrci chtít dovést ven z konference nebo dovnitř do ní? Nebo bude rozhraní mezi sit-down show a dalšími prostory neurčité, a právě pohyb kolem něj bude experimentem?

Jak je to s divadelním analyzováním vlastního prostředí (většina členů Puchmajera asi nezřídka vystupuje na konferencích a podobných podnicích)? Děláme si spíš kvalifikovanou legraci z komických drobností nebo se snažíme o tvrdý průnik do nějaké podstaty věci? Jinými slovy: bude to spíš satira nebo zkoumání opravdových vlastností (pseudo)vědecké konference?

Jsou herci / účastníci konference připraveni něco konkrétního sdělit nebo se raději oddají nejistému hledání? Jinými slovy: mají to na nás všechno nacvičené nebo budou významy a smysly a další jemnosti tvořit v reálném čase, v interakci s námi?

2 komentáře:

  1. Ahoj Petře milej,

    moje věštění ze zrnek propagačních pindů a jiných intuičních zdrojů aka odpovědi na otázky Tvé zde:

    1. Nepřeneseme, a ani se to po nás chtít nebude. Inscenace Antonín Puchmajer D. S., jsou již po mnoho let tzv. divadlem autistickým, tedy nepříliš navenek komunikujícím útvarem, v němž je vzájemná jevištní existence pro skupinu aktérů mnohem důležitější, než následné reakce diváků. V podstatě jde o intelektuálně-komunitní variantu sousedského divadla kde relativní blízkost bydliště je nahrazena vazbami profesními, přátelskými respektive rodinnými. Přednáška bude stejně (pseudo)vědecká jako (pseudo)divadelní, čeká nás jistě i nemalá porce kulturně-filosofického snobismu.

    2. Jednoznačně satira - zatímco o profesionální kritické erudici zúčastněných naprosto nepochybuji,ze snahy o "tvrdý průnik do nějaké podstaty věci" prostřednictvím soustředěné tvorby divadelního artefaktu (a navíc ve vlastním volném čase), je naopak nemíním ani podezřívat.

    3. Tady sázím, doufám a těším se spíš na "nejisté hledání" než nespontánní nacvičenost.

    Poznámka k titulu: V první řadě jde o zcela vágní PR flignu - kdy zdánlivě kontroverzní, leč s finálním produktem nepříliš související, název funguje jako spouštěč diváckého zájmu.

    Na úrovni druhé se pak jedná o minimálně trojnásobnou parafrázi - znaků brakové kultury (sáhodlouhý název, přítomnost aneb :-))
    - titulu komedie A. Benetta Kafkovo brko.
    - titulu vlastní inscenace Zabili Kemra, parchanti, kterou dodnes považuji za jejich vrchol, jemuž se Puchmajeři v dílech novějších nedokázali už ani přiblížit. Je samozřejmě možné, že nás oslní letos, leč nemyslím si to.

    OdpovědětVymazat
  2. Milej Klarine,

    díky velmi, tvé body reagující na mé otázky mě přivedly k uvědomění si, že:

    1. Se hrozně těším na porci kulturně filosofického snobismu (potvrdí-li se tvé očekávání). I na komunitnost bez přílišné zvědavosti na reakci diváků (je-li tomu skutečně tak). Pro kousek snobství šel bych světa kraj! Ale fakt, ať už se to označí jako snobství nebo jako vyhraněnost nebo výlučnost nebo... [Až jsem si z toho našel krásný článek Hany Librové ( https://www.respekt.cz/tydenik/2008/32/primluva-za-snoby )] Fakt: těším se na tu vyhraněnost a výlučnost, dokonce i když jí nebudu plně rozumět. Někdy rozumím až moc, a to je to nejhorší. Někdy se ztotožním až moc, a to je ještě horší než nejhorší.

    2. Stejně tak nejisté hledání (pokud k němu dojde) je pro mě lákavé. Ať už bude stát na pevně připraveném tvaru nebo částečné improvizaci.

    1+2. Kde jinde čekat uvedené kvality než v Písku!

    Tak tos mě totálně navnadil!

    OdpovědětVymazat