sobota 27. května 2017

Debata první

Porota 56. Šrámkova Písku - režisérka Viktorie Čermáková Pecháčková, profesor Jan Císař, dramaturg Tomáš Jarkovský, a teoretik Martin Pšenička - usedla do první řady diskuzního kroužku. Diskuze, zpožděná o akademickou čtvrthodinku, začala ve čtvrt na deset. 
Jiná tvář, Ateliér DV na FPE ZČU Plzeň MÝ-TY: Jeskyně
Vikorii Čermákovou Pecháčkovou zklamalo, že v inscenaci se neobjevila témata, na která se díky anotaci těšila.
Martin Pšenička v inscenaci viděl pohybově vokální, minimalistickou skladbu o tématech, kterými se všichni zabýváme. Inscenace dle něj připomínala pohybové kompozice z 50. a 60. let, konkrétně etudy Open Theatre Joe Chaikina, který se snažil vymanit z psychologického divadla té doby. Chápe inscenaci jako experimentální poezii v prostoru.
Tomáš Jarkovský poznamenal, že struktura inscenace se rozkryje velmi rychle. Nicméně klíč, který byl zvolen, zůstal jen v rovině náznaku a nevznikl celistvý obraz či metafora. Inscenace tak pro něho zůstává nesdělná. 

Nejhodnější medvídci, Praha: Poincarého domněnka
Martinovi Pšeničkovi nepřijde nic experimentálního na dané hře a očekával, že na Šrámkově Písku budou daná témata zobrazena více divadelně. 
Jan Císař prozradil, že mu Poincarého domněnka připomíná Vančurovu Markétu Lazarovou, kde je zvuk slova samostatným tématem. Hru prý s nadšením poslouchal.  Text zní a ono znění je neobyčejně půvabné. Pro Jana Císaře v inscenaci vznikl pozoruhodný svět, v němž je dovoleno skákat z času do času, aniž by to působilo jako nějaké násilí. 
Tomáš Jarkovský nevnímá inscenaci jako ztvárnění konverzační komedie (což bylo zmíněno v některých diskuzních příspěvcích diváků), protože se inscenace v žádné chvíli nesnaží o realistické psychologické herectví. Inscenace mu prý nejvíce připomíná rozehrané scénické čtení, což dává vyniknout textu.
Pro Viktorii Čermákovou Pecháčkovou bylo cenným zážitkem vidět na jevišti autora v inscenaci textu, který si pro sebe napsal. Jako herečka a režisérka oceňovala mluvní projev zejména dámské protagonistky, protože bylo znát, že ví, o čem se mluví.

Diskuzi se snažila co možná nejvěrněji zaznamenat Adéla Vondráková.

Žádné komentáře:

Okomentovat